top of page
תמונת הסופר/תNin kol kalekin

קיסר? מי בכלל אהב אותו?    -    על הגאונות של היורש.

CAESAREA

כי הוא עוד חי בַּשם, גם אם הוא לא נושם. [1]



יוליוס אשר שם משפחתו "קיסר" היה דיקטטור, שנוא נפשם של האנשים החזקים ביותר ברומא,  איך הפך שמו יוליוס קיסר, הדיקטטור, שנוא ברומא לשם נרדף לשמו של כל שליט. האם בגלל שהוא נרצח, הפך יוליוס קיסר ל נערץ ?   בדפים אלו ננסה לראות איך האחיין החי, הלא הוא אוקטביאן שהפך לאוגוסטוס, הוא זה שעשה שימוש מושכל בשמו של קיסר המת. [2]

           .                                                                                                                                              

                                                                             נראה כיצד בכל פעם  שאוגוסטוס הגדול, פוליטיקאי חכם וממולח, נקלע למצב שמסכן את שלטונו, הוא 'מעלה באוב' את דודו המת יוליוס אשר, פשוט, שם משפחתו היה  קיסר.

הצילים הבאות הן על השיכלול והתחכום - תרומתו של אוגוסטוס לעולם הפוליטיקה.

 

האירועים השתלשלו ככה: 

בשנת 47 לפני הספירה, ביהודה, המלך הורדוס מקבל את המינוי הראשון שלו כמושל בגליל מידי השליט ברומא שהיה אז יוליוס קיסר.   

שלוש שנים אחר כך ב-15 במרץ בשנת 44 לפנה"ס נרצח יוליוס קיסר על מדרגות התיאטרון ברומא. "באידו של מרץ [3]

בזמן שלטונו, יוליוס קיסר חוקק חוקים נגד שיעורי ריבית מופרזים,

המציא בעצם את רעיון  "פשיטת הרגל". רעיון שהציל רבים מ-עבדות ומוות בגלל חובותיהם.

 יוליוס קיסר הוא זה שציווה להצמיד את ערך המטבע לערך בזהב של המדינה  וכך הביא את מחזור הכספים ליציבות.  יוליוס הורה למהנדסיו לתכנן סכרים לנהר הטיבר כדי להפסיק את הרס הנמל של רומא כל שנה.[4] 


אז למה רצחו את האיש החשוב הזה?

קיסר הצליח להרגיז מאוד את בעלי השררה; הוא לא איפשר להם למכור אדם לעבד בתמורת לחובות. קיסר לקח אדמות מעשירי רומא וחילק לחיילים משוחררים. שועי רומא שנאו אותו עד מוות, גם כשסלח להם וחנן אותם, הם, לא סלחו לו על נדיבותו - נדיבות של מנצח.[5] מנצח כי העם הפשוט שהיה מן הסתם רוב אנשי רומא עמדו לצידו. כאמור ב-15 במרץ בשנת 44 לפנה"ס נרצח יוליוס קיסר על מדרגות תיאטרון פומפיוס ברומא.

 

"מוות לברוטוס הרוצח"!  קראו הרומאים כולם?  כנראה שלא!                                                                                                                                                                             טעותו הפטאלית של קיסר היתה כאשר  מינה את עצמו  לדיקטטור ללא רשות הסנאט, ללא רשותם של  מקדשי הכוח, הכסף והכבוד . [6]    בני המעמד השמרני - בעלי השררה, לא הצטערו על מותו של יוליוס קיסר. הם ראו דווקא בברוטוס, הרוצח, את מנהיגם. הם ראו בברוטוס- הרוצח, אדם בעל ערכים שנלחם על החרות של הרפובליקה.  במחזה "יוליוס קיסר", שייקספיר בנאומו של אנטוני תיאר מאד יפה את היחס האמביוולנטי לברוטוס הרוצח. מדברי אנטוני על יוליוס קיסר שנרצח:

"... כולכם ראיתם איך         

בַּחג הגשתי לו שלוש פעמים          כתר מלכות, והוא שלוש פעמים

          סירב לו. זאת שאפתנות? אבל           ברוטוס אומר שהוא היה שאפתן,

          וברוטוס הוא איש של כבוד. אנ' לא   מנסה להפריך מה שברוטוס אמר,

          אני אומֵר רק מה שאני יודע            . ברוטוס הוא איש של כבוד".. [7] 



אגב, יוליוס קיסר האמין שברוטוס הרוצח, הוא בנו [8].



קיסר היה אם כן שנוא על בעלי השררה קובעי מדיניות,  ושמו של שנוא דינו להימחק כביטוי הידוע: יימח שמו וזכרו" אז איך בכל זאת הפך שמו של  לכינוי, או, שם נרדף ל'שליט' בעולם הרחב? 

 

היסטוריה: של חופש עם תג מחיר. [9]

ברפובליקה הרומאית (הרפובליקה הראשונה בעולם) כל אזרח יכול היה לבחור ולהיבחר לכל משרה ציבורית רק בעיה 'קלה' שעליו לפתור – נכסים!  ככל שאזרח רומאי שילם מס גבוה יותר, כך קולו בהצבעות השפיע יותר.                                                                                                                  בנוסף גם אין שכר לנבחרים. האזרח צריך ממון כדי לממן את עצמו כנבחר ציבור. (עד שהוא מצליח לאגור ממון ממיסים בד"כ מופרזים)  אך התוצאה היא שזו רפובליקה  לעשירים בלבד לשאר אזרחי רומא זוהי מונרכיה לכל דבר ועניין. יוליוס קיסר התייחס בשיא הרצינות לשלמותה של רומא.  לאנשי הציבור  (העשירים) הוא קרא "אספסוף רדוף יצרים ...אשר ישים קץ לחופש"[10]:

לכן, בכל תפקיד שיוליוס קיסר, מילא הקפיד לסייע לפשוטי עם. זאת  מתוך הבנה עמוקה כי פשוטי העם היו אולי חסרי כסף וחסרי כוח פוליטי אבל  הם היו הרוב, ובהחלט יכלו לגרום לצרות כאלו שיסכנו את שלטונו. קיסר העמיד את עצמו כחלק מהסיעה וכמנהיג הסיעה העממית : "סיעת הפופולרים."

 

יוליוס קיסר שנוא על המעמד השליט, הפך בהדרגה לאהוב ההמון והכי חשוב אהוב על חייליו.  רצח יוליוס קיסר, עד מהרה הביא  למלחמת האזרחים.  אוקטויאן בן אחותו של יוליוס קיסר יחד עם חיילי קיסר,ו סיעת ה"פופולרים", נלחמו ברוצח-ברוטוס ובכוחות השמרנים ויכלו להם. השמרנים וברוטוס מצאו עצמם נמלטים מרומא, שולטים במזרח הרפובליקה (מיוון ודרומה) .

חיילי יוליוס מצהירים נאמנות לאוקטביאן שמונה אך לפני הרצח לסגנו של יוליוס והיה גם בן אחותו של יוליוס קיסר. 

מקובל לציין את אירוע  רציחתו של יוליוס קיסר כ-סופה של הרפובליקה [11].

 

המנצח שהופך את שמו מאוקטוויאן לאוקטוויאנוס קיסר ולבסוף לאוגוסטוס – קיסר.

עם בוא הניצחון היורש בן האחות של קיסר, בחוכמה שלימד אותו דודו, סיפק לעשרות אלפי חיילים שלא נזקק להם יותר, נחלות ומענק שחרור . לאחר שכוחות הצבא רגועים הוא פנה להעצים את כוחו הפוליטי ובפיקחותו.

הוא מגייס לא אחר מאשר: את דודו המת,– יוליוס קיסר.  [12] 

" אוקטוויאן או כפי שכינה אותו קיסר : "אוקטביוס",  "גילה"לכל רומא בדיעבד שיוליוס קיסר אמץ אותו ל-בן". ביתר דיוק בטקס הרשמי ברומא של קריאת ה-צוואה על ידי בתולות הווסטה "התברר" שיוליוס אימץ את אוקטוויאן בן אחותו ל-בן.  גילוי, או, מהלך מבריק? ליוליוס קיסר  לא היו בנים לפחות לא בנים חוקיים, לכן, האימוץ של בן אחותו נראה טבעי.

כך או כך שם המשפחה "קיסר" יתברר כירושה נפלאה. בן האחות -אוקטביאן ייקרא מעתה יוליוס אוקטביוס קיסר. כך לא רק הניצחון הפיזי על סיעת השמרנים, אלא גם הידהוד שמו של השליט המת, מבסס את כוחו של אוקטויאן כנצר לקיסר האהוב על העם הפשוט שהוא  כאמור הרוב.

האם לאחר הניצחון וקריאת ה-צוואה בציבור - יוליוס קיסר אוקטביוס ,כבר  יכול לאפשר לדודו –יוליוס קיסר לנוח בשלום על משכבו? התשובה: עדיין לא.

 

השלישיה הפותחת:

עד שנת 31 לפני הספירה היו ברומא- שלושה שליטים: אוקטביוס (מיודענו לעיל- בן אחות יוליוס) אנטוניוס (לעתיד מאהבה של קליאופטרה) ו לפידוס (מפקד כריזמטי ומוכשר שחבר לאנטוניוס).   במשך שמונה שנים שלוש המנהיגים שומרים על השלטון כאשר יחסי הכוחות ביניהם במתח מתמיד .                                                                                                                   

לפידוס הצלע השלישית מנוטרל ראשון על ידי שני השליטים האחרים החזקים ממנו .

נותרו שניים אנטוניוס שהולך ונסחף לתוך ארמון מצריים ולאהבה למלכה קליאופטרה. ואוקטביוס יורש קיסר שנמצא ברומא.  המתח בין שני אלו הולך ומחריף עד הפיצוץ.

 


פיצוץ שמסתיים בסיפורם הטרגי של "אנטוניוס וקליאופטרה"

השנה שנת 31 לפני הספירה. אוקטביוס הצלע הדומיננטית במשולש השלטוני, נפגע אישית כאשר אנטוניוס מגרש את אשתו החוקית אחות אוקטביוס ונישא למלכה הזרה- קליאופטרה

אוקטביוס ניצל את הפגיעה האישית לסיום השותפות בשילטון : הוא מסית את הצבא וההמון נגד אנטוניוס, שחי בארץ זרה! עם אישה זרה!  אנטוניוס הקונסול הנערץ, הפך בסיוע הסתה מתוכננת ל"בוגד".    

צבאו של אוקטביוס פעל נגד אנטוניוס ללא נקיפות מצפון הן הוא היה ל"בוגד".                                    "הבוגד" וצבאו מובסים קשות מפני צבאו של אוקטוויאנוס קיסר בקרב אקטיום.  עם התבוסה גם אנטוני וגם קליאופטרה אהובתו עוברים לעולם שכולו טוב. אוקטביוס נותר שליט יחיד.  




ושוב קיסר מוקם לתחייה:

אוקטביוס לוקח בחשבון שבפעם אחרונה שמישהו הצהיר על עצמו  כשליט יחיד היה זה דודו , יוליוס קיסר שמצא את מותו בעקבות זאת, אוקטביוס ממש לא מעונין להירצח. אך עליו לבסס את מעמדו כשליט ולשם כך הוא מגייס, שוב, את דודו המת - "קיסר" ומעניק לו מימד חדש –הוא הופך את קיסר לקדוש. מעתה קיסר כבר לא יהיה  איזה דיקטטור אהוד יותר על סיעה זו, או, אחרת. מעתה  ה15  במרץ (יום רציחתו של יוליוס) יהיה יום של חג קדוש, לקדוש שומר השליטים הלא הוא יוליוס קיסר.

החג ייערך במקדש  היוליאני שנבנה זה מכבר במקום בו נשרפו עצמותיו של יוליוס קיסר.

שונה שמו של חודש קווינטיליס, החודש בו נולד  יוליוס קיסר, ל- יולי.

 מעתה כל השליטים – יהיו חוסים בצילו של מגן השליטים - יוליוס קיסר הקדוש! [13]

הסבת יוליוס קיסר המת לקדוש, אוטומטית הופכת את בן אחותו אוקטביוס - נצר יחיד ל לקדושה.  הנצר- הופך לכמעט אלוהי בעצמו.  ומוסרית - לרצוח נצר אלוהי זה כבר ממש טאבו. אפשר לומר זאת אחרת: "כיבוד זיכרון אביו (המאמץ) תרם משמעותית להארכת ימיו של הבן אוקטביוס.

ליתר הידוק הטבעת החדשה של הקדושה, אוקטביוס מיסב את שמו שלו לכינוי "אוגוסטוס" האצילי – הנשגב - הנדיב. כינוי יאה לנצר היחיד של הקדוש החדש, "קיסר". [14]

יחד עם הכבוד והקדושה , אוקטוויאנוס אוגוסטוס אינו מאבד קשר עם המציאות. ברוב חוכמה הוא לא ממנה עצמו ל"דיקטטור" מינוי שמחייב אישור של הסנאט ומינוי שגרר את רצח דודו. אוגוסטוס ממנה את עצמו ל "פרינקיפס" = ראשון לאזרחים.  המינוי לפרינקיפס מקנה לו עמדה חד משמעית של היותו אזרח ויחד עם זאת ראשון מכולם [15].                                            

גם הסנאט ממשיך ומתפקד לכאורה, כאשר כולם יודעים את גבולות חרותם:  חרות לכולם, כל עוד שאינם אומרים מילה נגד הפרינקיפס – ראשון האזרחים- אוקטוויוס -אוגוסטוס קיסר.

אוגוסטוס משתמש בתואר "פרינקיפס"  שהוא תואר כבוד רפובליקאי, למרות שהוא ממש לא כיבד את הרפובליקה, למעשה ריסק אותה סופית. הכינוי אולי ציני אבל האריך מאוד את חייו של אוקטוויאן.

הדואליות הזו של מלך ששולט גם על הצבא- וגם על הקדושה כבר יצרו במצריים העתיקה.  [16]  אבל אוקטביוס- קיסר הרומי ללא שום ספק הצליח במשימה מעבר לכל תחרות בזכות שימוש מתוחכם בשם  דודו המת יוליוס קיסר.


 





הורדוס  המלך. 

בשנת  22 לפני הספירה. בונה את הנמל הראשון בהיסטוריה שהוא נמל מים עמוקים מעשה ידי אדם  ואת העיר סביבו הוא מכנה "קיסריה" ושוב מעניק חשיבות רבה לשם קיסר. הורדוס עושה זאת למען אוקטוויוס/אוגוסטוס – הוא לא רק מאדיר את שמו אלא גם קולע לערך החדש – קדושתו של קיסר, ערך שאוגוסטוס יוצר ומאוחר יותר יינכס לעצמו. הורדוס מוסיף בקיסריה מקדש ששמו היה: ה"אוגוסטאום", אוגוסטוס בזקנתו הותיר ביוגרפיה שהייתה מעין צוואה וכותרתה: "מעשי אוגוסטוס האלוהי"         Res Gestae Divi Augusti.[17] האם הורדוס הוא זה שנתן השראה לאוגוסטוס להעלות את עצמו לדרגת אלוהי?[18] או, האם הורדוס פשוט תלמיד טוב. בכל מקרה פוליטיקה זה לא נושא למתחילים.                                                                                                         

 

 

לסיכום,

יוליוס קיסר עצמו שהיה מנהיג שנוי במחלוקת לא בטוח ששמו היה מונצח לולא זכה לתשומת לב חכמה  על ידי בן אחותו אוגוסטוס. אוגוסטוס הוכיח את עצמו כשליט מוכשר ביותר ששלט כ 40 שנה (27 לפנה"ס -  14 לספירה). אוגוסטוס הוא החייה את שם דודו המת "קיסר"  על שפתי הרומאים והשתמש בשם כאמצעי הגנה לפחות בשתי תקופות קריטיות שהזכרנו קודם.

לו היה אוגוסטוס גיבור במחזה יווני היו מכנים את שמו של "קיסר" : כשמו "האל שיוצא מהקופסא" Deus ex machina ותפקידו להתיר את התיסבוכת הדרמטית.

נראה שבעולם שכולו טוב אוגוסטוס ויוליוס קיסר מוקירים תודה איש לרעהו.  במרחב הארץ ישראלי, יוליוס קיסר ואוגוסטוס ודאי מעריכים את הורדוס שהפך את שניהם לשמות שמדברים בם עד היום בקיסריה של הים.

וזהו: סוף סיפורם של  הורדוס הקטן ואוגוסטוס הגדול שסייעו ליוליוס קיסר להמשיך ולחיות .." בַּשם, גם אם הוא לא נושם".(ר' לעיל)

 


"קיסר" הונצח אפילו במטבח.


מעשה שהיה כך היה: טבח בשם קיסר (צ'זרה). בסוף יום העצמאות האמריקני (4 ביולי) עמד לסגור את המסעדה שלו, המקרר היה כמעט ריק. בכניסה הופיעו אורחים רעבים, הטבח קיסר- צ'זרה, לא רצה לאכזב את מבקריו בסיום חג העצמאות, יצר למענם סלט  משאריות אוכל ופרורי קרוטונים שנותרו במטבח. וכך נוצר הסלט המפורסם : "סלט קיסר". [19]

מסתבר שאם שם המשפחה שלך הוא קיסר/צ'זרה, יש לך סיכוי טוב להשתמש שימוש מושכל במה שנראה שכבר עבר מן העולם.

 

 

 

 

 

 

 

felicior Augusto, melior Traiano = בר מזל יותר מאוגוסטוס וטוב יותר מטראיאנוס

 

 

Act 3 scene 1 line 1655;

 

Speeches (Lines) for Prince Edwardin "Richard III"III,1,1655

Act 3 scene 1 line 1655



That Julius Caesar was a famous man;With what his valour did enrich his wit,His wit set down to make his valour liveDeath makes no conquest of this conqueror;For now he lives in fame, though not in life.I'll tell you what, my cousin Buckingham,—

11

An if I live until I be a man,I'll win our ancient right in France again,Or die a soldier, as I lived a king.

12

Richard of York! how fares our loving brother?

 

בתרגום דורי פרנס:

נסיך:   יוליוס הזה היה איש בעל שם.

         האומץ הֶעֱשיר לו ת'חוכמה

         והחוכמה רשמה, להנציח את

         האומץ. מר-המוות לא מֵביס

         את מי שמֵביס אותו, כי הוא עוד חי

         בַּשם, גם אם הוא לא נושם. 

 


[1] שייקספיר- ריצרד השלישי, מערכה 3 תמונה 1 –תרגום:  דורי פרנס.

"Death makes no conquest of this conqueror” Lines for Prince Edward

in "Richard III” III,1,1655.


[2] לנו מוכר האחיין, כשליט שהיטיב מאוד עם האימפריה הרומית ועל הדרך היה גם מטיבו של הורדוס המלך,

[3] האידוס (Idus), היום ה-13 או ה-15 של החודש (על פי אורך החודש).

[4][4] Will  Durant , CAESAR AND CHRIST, part 5, p 176,  Translated by: Sara Razzi, 1964.                                                                      

[5] שם עמ 179.

[6] דִיקְטָטוֹר (בלטינית: dictator - "מכתיב") הדיקטטור הייתה חידוש משפטי בעולם העתיק, הייחודי למשפט הרומי. אופי המשרה : פקידות חריגה, שתכליתה הייתה לבצע משימות יוצאות-דופן, שחרגו מהסמכויות החוקתיות של הפקידים הנבחרים הרגילים. כדי למנות דיקטטור, היה צריך שהסנאט הרומי יוציא סנאטוס קונסולטום ("senatus consultum") הנותן לקונסולים את הסמכות למנות אדם לדיקטטור. הדיקטטור היה נמשח לתפקידו בטקס מיוחד שנערך בלילה לאחר חצות.  יוליוס קיסר היכריז על עצמו כ"דיקטטור רומא" עובדה שזעזעה את כל תפישת עולמם והערכים של הרפובליקה. 

[7]  שיקספיר : יוליוס קיסר מערכה 3 תמונה 2, תר' דורי פרנס)

I come to bury Caesar, not to praise him… And Brutus is an honorable man.

[8] אומר סווטוניוס היה ידוע ש אמו של ברוטוס, הייתה המאהבת של יוליוס קיסר בזמן הולדתו של ברוטוס. (שם, שם) לכן ,על פי סווטוניוס,  קיסר לא שאל את השאלה המוכרת מהמחזה השיקספירי "הגם אתה ברוטוס" אלא שאל ביוונית : "הגם אתה ילדי" 'קאי סו טקנון'-----------------------------------

Kai su, teknon (Και συ τέκνον)

Will  Durant , CAESAR AND CHRIST, part 5, p 181,  Translated by: Sara Razzi, 1964. Footnote no` 69

 

[9] כאן מצוטטים שני היסטוריונים חשובים על תקופה :

גאיוס סויטוניס טרנקוילוס, חיי שנים-עשר הקיסרים. סווטוניוס נולד בשנת 70 כלומר כתב 150 שנה אחרי מותו של יוליוס קיסר. Suetonius     פּלוּטַרכוֹס בערך 46 – בין 120 ל-125 לספירה) היה פילוסוף, היסטוריון. לכתבי פלוטרכוס נודעה השפעה עצומה על הספרות : שייקספיר במחזותיו ציטט שוב ושוב מתוך הביוגרפיות של פלוטרכוס, ואף חיבר פרפרזות לסצינות שלמות משם.

 קסיוס  דיו   ֹ.Cassius Dio   

 

[10]    Will  Durant , CAESAR AND CHRIST, part 5, 166. Tras by Sara Razzi, 1964.  

[11] רונלד סיים יגיד הבצע כסף וכוחניות הרסו את הרפובליקה הרבה שנים לפני קיסר, לכן נכון להגיד שמותו של קיסר רק סימן את סופה.צבי יעבץ על Ronald Syme : חוברת זמנים 11 עמ' 25.

[12]. הוא גם הפך את שמו השכיח "אוקטוויוס" ל" אוקטביאנוס אוקטביאנו כך כינה יוליוס קיסר את בן אחותו.

[13]. 120 שנה אחרי אוגוסטוס -, הקיסר  אדריאנוס יטביע על מטבע את דמותו שלו נואם. היכן?  על מדרגות אותו מקדש, מקדשו של קיסר. 

[14] אוגוסטוס- משמעו ביוונית סבסטוס. –העיר סבסטיה נקראה על שמו, כמו כן,  הנמל בקיסריה נקרא נמל סבסטוס.

[15] תואר מוכר מהרפובליקה מינוי של כבוד וכינויו: "פרינקיפס לסנאט", ראשון לסנאט.

 [16] אמנחותפ ה4 משנה  את שמו שלו באופן רשמי לאחנתון (אחנ- אתןן עבד אל) . אתן הוא אל השמש. אחנתון בונה בירה חדשה אחת-אתן, בעברית -אופק של האל אתן(היום נקרא אל עמרנה)  אחנתון מוריד את אל אמון רע לדרגה משנית והופך את אתן –השמש  לאל יחיד ועליון. כך נפטר המלך מהכהונה השלטת הישנה ויוצר לעצמו קהל עצום של נאמנים. אותו המון שחשו נרמסים תחת הכהונה-השלטת, הלא הם כוהני האל אמון רע מתבאי הבירה, שהיו ידועים בעושרם ושחיתותם. הנאמנים לאחנתון הפכו לצבא +אלוהות השמש "אתן" שהוחלט שהיא האלוהות היחידה +קשר קדוש בין המלך לאלוהים אחנ-אתן. החיבור האלוהי. אחנתון מת כנראה 1333 לפנה"ס.

[17] הקיסרים האנטונינים,תר' דוד גולן,הוצ מגנס תשס"ז,  עמ 14.

[18] קנת הולם

4 צפיות

פוסטים אחרונים

הצג הכול

Comments


bottom of page